FOOD DIARY #1 - Kolayca hazirlanan saglikli 3 ögün

24 July 2014

Herkese merhabalar,

güzellik ve bakimin bir alt dali da saglikli ve dengeli beslenmedir. Distan uyguladiginiz bakiminizi, "iceriden" de uygulamaniz gerekir cünkü cildiniz, yediklerinizi yansitir. Bu baglamda cesitli ve vitamin zengini besinler tüketmek gerekir. Bu, hem fit olmaniz acisindan, hem de kilo verme acisindan önemlidir. Eger kilo vermek istiyorsaniz kesinlikle ac kalmamaniz gerekir, aksi takdirde tam tersi bir sonuc elde edebilirsiniz. Az, ama sık yemek gerekir.

Bu yazimda size 1 GÜNLÜK YEMEK PLANI sunacagim. Bu plan, evde kolayca hazirlayabileceginiz saglikli, bol vitaminli ve doyurucu ögünlerden olusmakta. Saglik acisindan elbette sürekli ayni seyleri yememek, cesitli besinler tüketmek lazim. Bu 'günlük plani' örnek alabilir, diger günleri de buna benzer tasarlayabilirsiniz. 

KAHVALTI: 

Meyvelerle süslenmis Porridge


Sizi rahat 3-4 saat tok tutacak, protein, yag, karbonhidrat, vitaminler ve diyet lifleriyle besleyecek zengin bir besindir. Sindirim sistemini de desteklediginden ve tamamen dogal oldugundan kilo almanizi saglamaz. Hem sicak, hem de 5-10 dakika icerisinde hazirlayabileceginiz zengin bir ögün.

Malzemeler (2 kisilik porsiyon):

  • 1 su bardagi yulaf ezmesi
  • 1,5 su bardagi süt
  • 1 su bardagi su
  • Meyve
  • Tarcin / Seker

Yapilis:
Yulafi, sütü ve suyu bir tencereye koyup ocakta kaynayana ve koyu bir kivam alana kadar karistirin. Damak tadiniza göre dilerseniz seker, tarcin veya bal ekleyebilirsiniz. Iyice karistirdiktan sonra bir kaba bosaltip, derin dondurulmus veya taze meyvelerle süsleyebilirsiniz. Ben cilek, ahududu ve yabanmersini tercih ediyorum. Iste bu kadar!

***

ÖGLE YEMEGI:
Tavada tavuk sote


Aksamlari yerine, öglenleri doyurucu ve sicak yemekleri tercih edin. Tavada tavuk sote gayet doyurucu ve besleyicidir. Dogradiginiz tavuk gögsünü sogan, baharat ve domateslerle harmanlayin ve dilediginiz taze sebzeleri ilave edin. Taze sogan, kirmizi biber ve patates iyi bir tercih olacaktir. Dilerseniz ananas da ekleyebilirsiniz. Böylece "Hawaii tavasi" elde etmis olursunuz.

***

ARA ÖGÜN:
Meyve (alternatif: bisküvi, leblebi, findik vb.)


Ara ögünlerde hafif gidalar tüketmeye özen gösterin. Örnegin bir elma veya karisik meyvelerden olusan salata iyi bir secim olur. Alternatif olarak bisküvi, kuruyemis ve meyveli yogurt gibi besinler de tüketilebilinir.

***

AKSAM YEMEGI:
Haslanmis brokoli ve havuc tabagi + salata



Aksamlari, saglik acisindan agir yemekler yememek gerekir. Haslanmis sebzeler iyi bir tercih olur. Benim en sevdiklerim bu baglamda haslanmis brokoli ve havuctur. Dogranmis havucu ve brokoli ciceklerini ayri ayri tencereye koyup kisa bir süre haslayin, ardindan brokoliyi, yesil rengini koruma amaciyla, soguk suya atin. Haslanmis sebzeleri az yagli yogurtla karistirip yiyebilirsiniz. Biraz pancar, roka ve domates salatasi da uygun bir ek olacaktir.

***

Umarim bu, gayet kolay bir sekilde ve fazla zaman harcamadan hazirlayabileceginiz üc ana ögün, sizin icin iyi bir örnek ve motivasyon olur. Saglikli ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli oldugunun her yasta bilincinde olmamiz gerekir. Gerek cilt acisindan, gerekse hastaliklar acisindan saglikli beslenme en temel kuraldir. Ayrica agir yemekler tüketmeyince hissedilen o hafifligin psikolojimize de yararlari dokunuyor. Kendinize, vücudunuza ve cildinize bir iyilik yapin ve saglikli beslenmeye özen gösterin. :)

Sevgilerle
Eylem

1 comment :

  1. çok guzel gorunuyorlarrrrrrrrr ellerıne saglık

    ReplyDelete