QUICKTIPS #2: Saglikli ve kusursuz bir cilt icin 10 ipucu

21 July 2014

© Google Images
Herkese merhabalar, 

Bu seferki ipuclari, bakimini asla aksatmamiz gereken yüz cildimiz hakkinda olacak. Yüzümüzdeki cildimiz diger bölgelerden daha hassas ve neme muhtac oldugundan, en oranli ve düzenli bakimi bu kategoride yapmamiz gerekir. Bu konuda dogru ürünleri bulmak oldukca zor ve ne yazik ki herkes ilk denemede hayatinin ürünlerini bulacak kadar sansli olmuyor (bu kisilere ben de dahilim). Ancak temel kurallari dikkate aldiginiz takdirde cok da büyük sorunlarla karsi karsiya kalmiyorsunuz. 

Hayatinizi kolaylastiracak bu 10 dogal ipucuyla cildinize gerektigi bakimi uygulayabilecek, daha arinmis ve kusursuz bir cilde sahip olacaksiniz. Hicbir makyaj saglikla isildayan bir cildin yerini tutmaz ve asil güzellik, dogal güzelliktir. Bu yüzden makyaj yerine bakiminiza daha cok özen gösterip bu konuya yogunlasmanizda kesinlikle fayda var.

Bizi biz yapan makyaj degil, kendi hatlarimiz ve özelliklerimizdir. Cünkü bunlar essizdir.

Öncelikle Sac Bakimi Quicktips yazimda da belirttigim gibi uzman degilim. Tekrar tekrar söylemekte sakinca görmüyorum; bütün yazilarim kendi tecrübelerim ve düsüncelerim üzerine kuruludur ve bunlari baz almaktadir. Bunun disinda yaptigim arastirmalardan da elbette izler bulabilirsiniz yazilarimda. 

Bir diger önemli nokta ise ciltler essizdir. Herkesin bildigi üzere ürünler her insanin cildinde ayni etkiye neden olmayabiliyor. Biri mükemmel sonuclar elde ederken, bir digerinin tamamen tersini elde etmesi mümkün. Bu baglamda verecegim ipuclari herkesin cildinde ayni olumlu etkilere yol acmayabilir, ANCAK tersine de neden olmaz cünkü sadece dogal yöntemlerden bahsedecegim. Hicbir sekilde olumsuz etki yaratmayacak ipuclaridir bunlar. Önemli ön bilgiyi verdigime göre ipuclarina gelebiliriz artik...

1. Saglikli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
Icinize attiklarinizi disiniz, yani cildiniz yansitacaktir. Bu bakimdan saglikli ve cesitli besinler tüketmek oldukca önemlidir. Sürekli olarak Fast Food, asiri yagli ve benzeri besinler tükettiginizde cildinizin buna tepkisiz kalmayacagini göreceksinizdir. Cildi disaridan beslemek kadar iceriden de beslemenin oldukca önemli oldugunu belirtmek gerekir.

2. Bol su tüketin.
Bol su tüketmek, sagligimiz ve cildimiz icin en temel kuraldir. Günde 1,5-2 litre dogal mineralli su icmek, gerek kan dolasimi acisindan, gerekse cildimize gerekli olan nemi vermesinden oldukca büyük bir önem tasimaktadir. Bol su tüketmenizle birlikte cildinizin ne kadar ferahlayacagina sasiracaksiniz. Ayrica bol su icmek, göz alti morluklarini gidermekte de oldukca etkilidir.

© Google Images
3. Dogru bakimi uygulamak icin cilt tipinizi taniyin.
Kuru ve yagli ciltlerin bakimi ayridir. Kuru cilde daha "zengin bir bakim" uygulanmali ve nemlendirmenin yogun oldugu ürünler tercih edilmelidir. Bu baglamda avocado iceren kremler yogun nemlendiricilerdir. Alkol iceren ürünlerden uzak durulmalidir, bunlar cildi daha da kurutur.
Yagli ve karma ciltler ise genis gözenekleri ve siyah noktalariyla karakterize edilir ve bunlar, sivilce olusumuna oldukca müsaittirler. Yagli ve karma cilt bakiminda yapilan en büyük hata, cildi nemsiz birakmaktir. Yagini dengelerken nemini de korumak gerekir. Bu cilt tiplerine sahip olan kisiler, yag icermeyen ürünler tercih etmelilerdir. Bunun yerine hem cildin yag oranini ve pH-derecesini dengeleyecek, hem de nemlendirecek bir bakim rutini olusturmalari gerekecektir. Bu rutin, örnegin yagi dengeleyen bir temizleme köpügünden (karma cildim icin ben Dermasence temizleyici köpügü kullaniyorum) ve soft bir nemlendirici jelden olusabilir (jeller kremlerden daha az yag orani olmakla su bazindadir ve hafiftir).


© Google Images
4. Cildi bakim icin hazirlamak ve gözenekleri acmak icin buhar banyosu yapin.
Isi, gözeneklerinizi acmak icin gerekli olan faktördür. Bunun icin bir kasenin icine sicak/kaynar su doldurmaniz ve üzerinize bir havlu örtmeniz yeterlidir. Dilerseniz cildi yatistirma etkisi olan papatya cayini da ekleyebilirsiniz. Hem gözenekleri acmis, hem de cildinize dogal bir yatistirma efekti vermis olursunuz. Bu, sivilce ve komedonlara karsi da iyi bir uygulamadir.



© Google Images
5. Peelingler ve maskeler uygulayin.
Peelingler ve maskeler en cok buhar banyosundan sonra etkili olur, cünkü gözenekler bu islemle acilmistir. Peeling yardimiyla ölü deriyi temizleyebilir, tikanmalari önleyebilirsiniz. Ayrica maske icin iyi bir hazirlik olacaktir bu. Peeling'ten sonra cilt tipinize uygun bir maske secip uygulayabilirsiniz. Kisaca bazi maske iceriklerini ve etkilerini özetleyeyim..

- Cinko: gözenekleri kücültür
- Kil: yagi dengeler, matlastirir
- Ölü Deniz camuru: onarici
- Peel-off maskeleri: derin temizleyici
- Termo maskeler: ciltle temas halinde olunca isinir ve derin temizler
- Aloe vera, avocado, papaya: yogun nemlendiriciler
- Hamamelis: yatistirici

6. Tonik kullanin. 
Tonikler cildin dogal pH-derecesini dengeler. Böylece cildin asit mantosu da dengelenir, sivilcelerin ve komedonlarin olusumu engellenir. Tonik olarak saf gül suyu oldukca etkilidir. Gül suyu, gül yaginin kazanilma asamasinda yan ürün olarak elde edilir. Bu baglamda kullanacaginiz gül suyunun saf olmasina dikkat edin. Cildinizi temizledikten sonra bunu yüzünüze uyguladiginizda gözeneklerinizin giderek kücülecegini göreceksiniz (öneri: Rosense Gül Suyu).

© Clarisonic
7. Makyajinizi temizlemeyi aliskanlik haline getirin.
Makyaji temizlemek kusursuz bir cilt icin oldukca önemlidir. Bunun icin bir makyaj temizleme solüsyonu kullanabilirsiniz (buradan tavsiye edebilecegim, Bioderma'nin daha uygun fiyata olan dupe'u hakkinda yazdigim blogpostumu inceleyebilirsiniz). Makyajin tamamen temizlenmis olmasindan emin olmak, temizlemeyi bir temizleme köpügü ve yüz fircasiyla destekleyebilirsiniz. (Resimdeki ürün Clarisonic, ancak daha uygun fiyata basit yüz temizleme fircalari da mevcut).

8. Kullandiginiz ürünlerin icerigine dikkat edin.
Iceriklere bakmanizda fayda var. Örnegin silikon gözenekleri tikadigi icin, temizlemediginiz takdirde(!), sivilcelere ve komedonlara yol acabilir (yan bilgi: -cone ile biten ürünler silikondur). Alkol cildinizi kurutabilir, yag iceren ürünler ise yagli ciltlerin dengelenmemesini saglayabilir. Ayrica kuru ciltte belirli yaglar kullanmayi tercih edenler, yaglarin komedojenik (=gözenekleri tikayan) olmamasina dikkat etmelilerdir.

© Google Images
9. Sivilcelere karsi cay agaci yagi.
Avustralya'dan gelen cay agaci yagi sivilcelere karsi birebirdir. Bu yagi günde birkac kez sivilceleriniz üzerine uygulayin, dilerseniz kremlerinize de karistirin. Antibakteriyel özellige sahip olan bu yag, iltihapli ve sis sivilcelerin sönmesine yardimci olur ve tedavi sürecini hizlandirir. Sivilcenin olusacagini hissettiginiz zaman uyguladiginizda ise olusumu durdurur. Bu bakimdan dogal bir anti-sivilce ürünüdür.

10. Cildinizi güzel "uyuyun".
Uyuyan güzeli hepimiz biliriz. Saka degil, uyumanin cilde iyi geldigi bilimsel olarak kanitlanmistir. Düzenli ve yeterli uyku (günde 8 saat uyku en ideali) cildin yaslanmasinin önüne geciyor. Ayrica göz alti morluklarini ve sisliklerini de gideren bir yöntemdir.


Umarim bu kisa ipuclari isinize yarar ve büyük olumlu etkiler elde edersiniz. Unuttugum ve eklemek istediginiz bir sey varsa, yorum olarak assagida birakabilirsiniz kesinlikle.


Eylem



3 comments :

  1. yasemiiiiiiin21/07/2014, 11:12

    emeginize saglik mükemmel bir yazi olmus!! tesekkürler ♥

    ReplyDelete
  2. Tüm yazilariniza bayiliyoruuum tek kelmeyle harika 👍

    ReplyDelete
  3. Yoou ought to be a part of a contest for one of the greatest blogs online.
    I will highly recommend this website!

    ReplyDelete