QUICKTIPS #5: Hizli ve Saglikli Bronzlasmanin 5 Sirri

15 August 2014

Herkese merhabalar,

yaz aylarinin vazgecilmezi elbette günes tarafindan öpülmüscesine isildayan bronz bir tendir. Ancak bircok insan da tam bundan sikayetcidir; "bronzlasamiyorum".

Cilt tipine göre degisen bronzlasma faktörünü, kücük ipuclarini dikkate alirsak, hizlandirip yogunlastirabiliriz. Böylece tatilimizin büyük bir bölümünü de, saatlerce sezlongta yatarak gecirmis olmayiz. Sagikli, hizli ve uzun ömürlü bir bronzlasma elde etmek icin, 'devam'a tik tik..








1. Korumayi ve nemlendirmeyi ihmal etmeyin!
Güneslenmede en, en (ve abartmadan en) önemli faktör, korunmaktir. Öncelikle günes kremlerinin bronzlasmayi önledigi önyargisindan kurtulmamiz gerekir, cünkü böyle bir sey yok. Aksine, daha kalici ve uzun ömürlü bir bronzluk elde etmenizi saglmaktadir bu kremler. Zaten sakincali olan güneslenme eyleminde cilt, kendini koruma amacli bronzlasir. Cildinizde kalici hasarlara yol acmamak icin, günese cikmadan 30 dakika önce kremlenmeyi unutmayin (koruma faktörü cilt tipine göre degisir). Korumaya yönelik kremlerin yani sira yogun nemlendiriciler de oldukca önemlidir, cünkü nemlendirilmis cilt, kuru ciltten daha hizli bronzlasir. Böylelikle günese cikmadan ve günesten sonra cildinize bolca nemlendirici krem sürün.

2. Dengeli bir bronzluk icin vücut peelingi!
Cildinizi ölü deriden arindirmak icin günese cikmadan önce vücut peelingleri uygulayin. Bu arinma sayesinde lekesiz ve daha dengeli bir bronzluk elde edebilirsiniz. Dusta uygulamak icin vücut peelingi (öneri: Nivea Creme Peeling) satin alabilir veya kolayca kendiniz hazirlayabilirsiniz: bunun icin tüm vücudunuza yeterli olacak kadar ölü deniz tuzu (normal tuz da olur) ve biraz zeytin yagini karistirmaniz yeterli olacaktir. Bu karisimi dusta, nemli cildinize iyice ovalayin, ardindan durulanin.

3. Yaglar bronzlasma sürecini kisaltir!
Yag, günes isigini reflekte ettiginden dolayi daha hizli bronzlasmanizi saglar. Ancak dikkat! Yanmaniza da sebep olabilir. Acik bir ten rengine sahipseniz bu yöntemden uzak durmanizi öneririm, bugday ve esmer tenlerde ise bu oran daha düsüktür (bende suana kadar hicbir olumsuz etki meydana gelmedi). Bunun icin zeytin, kakao, havuc veya bebek yagi alabilirsiniz. Koruma faktörlü özel yaglar da mevcut, örnegin Garnier'in Ambre Solaire yaglari.

4. Suyun üzerinde güneslenin!
Su gibi sivi maddelerin günes isigini reflekte ettigi dogrudur. Böylece denizin ortasinda bir teknede veya sisme yatagin üzerinde, bronzlasma oldukca hizlanir. Bu hizlandirma, bir yandan direkt olarak günes isiginin tene vurmasindan, diger yandan ise suyun, bu isigi reflekte etmesinden kaynaklanir.

5. Beta-karoten bronzlasmayi kolaylastirir!
Beta-karoten, A vitaminin öncül maddesidir. Bu madde, basta olmak üzere havuc (suyu), kirmizi biber ve kayisida mevcuttur. Cildi günese hazirlamak ve bronzlastirmayi mümkün kilmak icin bu besinleri bolca tüketmenizde fayda var, üstelik sagliginiz acisindan da önemlidir bu! Beta-karotenin aktive edilmesi icin yaga da ihtiyac vardir. Bunun icin havuc suyuna birkac damla zeytin yagi damlatabilir ya da havuc yemeyi tercih ediyorsaniz yaninda biraz ekmege yag sürüp tüketebilirsiniz. Havucta mevcut olan bu madde, dogal bir bronzluk saglayacaktir (bu yöntemde günese bile gerek yoktur ve kisin da uygulanabilinmektedir).

Bronzluktan önce gelen (cilt) sagliginizin oldugunu unutmayin! Bu yüzden, erken yaslanmaya yol acmamak icin cildinize gerekli nemi ve korumayi vermeyi ihmal etmeyin ve günesten mümkün oldukca kacinin. Elbette günes saglik acisindan iyidir, ancak herseyde oldugu gibi, fazlasi da zarardir. Cildin, hicbir yanigi unutmadiginin her zaman bilincinde olun ve 'bilincli' güneslenin.

Herkese deniz kadar mavi, günes kadar aydinlik bir gün diliyorum,
Eylem


© Görseller Google Images sayfasindan alinmistir.

2 comments :

  1. Yine faydali bilgilerin oldugu super bi yazi olmus canim :) isime yarayacak cok sey var ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkürler güzelim, isine yarayacak olmasina cok sevindim :))

      Delete